سرسیلندر چیست و چه وظایفی دارد؟ آشنایی با عملکرد سرسیلندر!
موتور خودرو از بخشهای مختلفی تشکیل شده و یک سیستم پیچیده و حرفهای محسوب میشود. سیستمی که هر قطعه از آن نقشی حیاتی در سلامت موتور و نحوه کارکردش دارد. یکی از این قطعات که از مهمترین و اصلی ترین قطعه در خودرو شما محسوب می شود، سرسیلندر آن است که در قلب موتور خودرو شما قرار دارد. از این رو نگهداری و انجام ندادن اقداماتی که منجر به آسیب رسیدن به این قطعه شود، می تواند سلامت موتور شما را تضمین کند. از این رو ما در این مطلب به بیان این موضوع می پردازیم که سرسیلندر چیست و نحوه کاربرد و رفع مشکلات و عیوب آن چگونه است.
سرسیلندر چیست؟
سرسیلندر معمولاً در بالای بلوک موتور قرار دارد و به عنوان محفظه ای برای قطعاتی مانند دریچه های ورودی و خروجی، فنرها و بالابرها و محفظه احتراق عمل می کند. گذرگاههای سرسیلندر به هوا و سوخت اجازه میدهد تا در داخل سیلندر جریان داشته باشد و در عین حال گازهای خروجی از آن خارج شوند.
سر سیلندر همچنین مایع خنک کننده را به داخل بلوک موتور هدایت می کند و در نتیجه اجزای موتور را خنک می کند. سر سیلندر از یک واشر استفاده می کند که به جلوگیری از نشت آب یا روغن به داخل محفظه احتراق کمک می کند و به آن واشر سرسیلندر می گویند.
اکثر سرسیلندرهای OEM (سازنده تجهیزات اصلی) از چدن ساخته شده اند. سر سیلندر ساخته شده از چدن بادوام تر و ارزان تر است. با این حال، چدن سنگین است و کارایی کمتری در دفع گرما دارد. به همین دلیل، برخی از تولیدکنندگان ترجیح می دهند از سرسیلندرهای ساخته شده از آلومینیوم استفاده کنند. این سرسیلندرها بسیار سبکتر از سرسیلندرهای چدنی هستند. ماشینهای پرفورمنس و ماشینهای مسابقه معمولا دارای سرسیلندر آلومینیومی هستند.
خودروهای با موتورهای خطی (مستقیم) دارای یک سرسیلندر و خودروهای با موتور V دارای دو سرسیلندر هستند که برای هر بانک سیلندر یکی است. در برخی خودروها که سیلندرهای سیلندر بسیار نزدیک به موتور V هستند، تنها یک سیلندر مورد نیاز است. خودروهای صنعتی بزرگ ممکن است یک سر در هر سیلندر داشته باشند. این باعث می شود که تعویض سرسیلندر بسیار مقرون به صرفه تر باشد.
متعلقات سرسیلندر چیست؟
سرسیلندر همانطور که از اسمش مشخص است بخشی از بلوک سیلندر است. این قطعه از بخش های زیر تشکیل شده است.
- محل بسته شدن شمع در سرسیلندر است و بسته به ساختمان سرسیلندر در سطح جانبی یا فوقانی آن قرار دارد.
- در صورت قرار گرفتن سوپاپ ها در سرسیلندر قطعات تشکیل دهنده مکانیزم سوپاپ ها از قبیل اسبک ها و گیت های سوپاپ و سیت سوپاپ و میل سوپاپ( موتورهای میل سوپاپ رو) فنرها و غیره که همگی در محل های مخصوص خود در سرسیلندر بسته می شود.
- کانال ها و مجاری آب و روغن
- محل های عبور میل تایپت
- مانیفولدها ( لوله های که سوخت را به داخل سیلندر وارد کرده و پنجه اگزوز که دود و مواد حاصل از احتراق را از سیلندر خارج می کند.
- محل بستن ترموستات
مشکلات سرسیلندر و علائم آن
به طور کلی مشکلات سرسیلندر را میتوان به چهار مورد خلاصه کرد. این موارد را به همراه دلایل ایجادشان بررسی میکنیم:
1. ترک خوردگی
رایج ترین مشکل سرسیلندرها ترک هایی است که اغلب به دلیل گرم شدن بیش از حد موتور رخ می دهد. سر سیلندر ترک خورده ممکن است مایع خنک کننده را نشت دهد، به همین دلیل موتور نمی تواند به طور موثر خنک شود. این امر منجر به گرم شدن بیش از حد موتور می شود. وقتی سر سیلندر ترک میخورد، باعث نشت روغن به داخل محفظههای احتراق نیز میشود. این می تواند برای موتور مضر باشد و می تواند منجر به تعمیرات پرهزینه موتور شود. در بسیاری از این موارد، کل موتور باید تعویض شود. از دیگر علائم سرسیلندر بد می توان به عملکرد ضعیف موتور و احتراق ناقص موتور اشاره کرد.
هنگامی که یک ماشین بیش از حد گرم می شود، بسیاری از مردم بدون تلاش برای کاهش مشکل واقعی، آب را در رادیاتور پر می کنند. این همچنین می تواند باعث ترک خوردن سر سیلندر شود، زیرا زمانی که آب به آن اضافه می شود، منجر به تغییر سریع دما می شود.
2. تاب پیدا کردن
بیدقتی هنگام باز کردن یا بستن سرسیلندر، باز کردن سرسیلندر در زمانی که دمای آن بالا است و پیش از خنک شدن آن (زمان جوش آوردن موتور)، تنظیم نادرست و اشتباه بستن پیچهای اتصال سرسیلندر به سیلندر، نقص و سوختگی واشر سرسیلندر و بالا رفتن بیش از حد دمای موتور به هر دلیلی که ایجاد شود میتواند سرسیلندر را دچار تاب دیدگی میکند.
3. کربن گرفتن سرسیلندر (اطاق احتراق)
در اثر احتراق مخلوط هوا و بنزین در داخل سیلندر به مرور مقداری دود در اطاق احتراق جمع شده که می تواند کاملا در عملکرد بد موتور موثر واقع شود. این دوده علاوه بر اینکه حجم اطاق احتراق را کوچک ساخته نسبت تراکم را در موتور بالا می برد که خود باعث احتراق زودرس در موتور می شود. سرخ شدن کربن در زمان احتراق چه در الکترودهای شمع و چه در نقاط گرم دیگر مانند سطح نعلبکی سوپاپها و سطح بالای پیستون باعث ایجاد احتراق های نابه هنگام می گردد.
کربن گرفتن سرسیلندر موجب گرفتگی سوپاپهای دود و گاز میشود و کانالها آب و روغن را نیز تا حدی مسدود میکند که هر یک از این موارد میتواند در عملکرد سرسیلندر ایجاد اخلال کند. اما به غیر از کارکرد طولانی مدت موتور، عوامل دیگری هم موجب کربن گرفتن سرسیلندر میشوند. عواملی مانند روغن سوزی، گرفتگی لوله اگزوز، گرفتگی در هواکش کارتر، عدم تنظیم صحیح کاربراتور، ضعف در سیستم جرقهزنی و زمان بندی اشتباه آن، کاهش کمپرس موتور و جا انداختن اشتباه میل سوپاپ. همچنین گشاد شدن گیتهای سوپاپها و یا خرابی سیت سوپاپ که به دلیل نقص عملکرد سوپاپها ایجاد میشود میتواند از مشکلات سرسیلندر محسوب شود.
خرید سرسیلندر مرغوب
اگر به دنبال تعویض سرسیلندر معیوب خودروی خود هستید، به مکان درستی مراجعه کرده اید. ما در فروشگاه اینترنتی یدکیاتو طیف گسترده ای از قطعات با کیفیت را برای همه انواع مدل های خودرو فراهم کرده ایم که می توانیم در کوتاه ترین زمان ممکن و به صورت رایگان آنها را برای سراسر کشور ارسال کنیم. برای وارد شدن به فروشگاه یدکیاتو روی لینک زیر کلیک کنید.